Keukenkraan met sproeikop zwart

 Het is tegenwoordig enorm modern om iedere paar jaar met de nieuwste interieur mode mee te gaan. Het meest populair zijn natuurlijk de woonkamer en de slaapkamers, maar ook de keuken zien wij steeds vaker om de paar jaren vernieuwd worden. Dit is natuurlijk voornamelijk te danken aan de vele televisie programma’s die zich wijden aan het verbouwen van het huis. In dit artikel willen wij het graag over één specifiek onderdeel van de moderne keuken hebben: de keukenkraan met sproeikop zwart. Deze is namelijk nauwelijks meer weg te denken uit de moderne keuken. Maar waarom kiezen zoveel mensen voor een keukenkraan met sproeikop zwart en is het mogelijk deze zelf te installeren?

Waarom een keukenkraan met sproeikop zwart installeren?

De keukenkraan met sproeikop zwart komt voort uit de professionele afwaskeukens in café’s en restaurants. De keukenkraan met sproeikop zwart wordt daar gebruikt om onder hoge druk de vaat schoon te spoelen alvorens de vaat in de vaatwasser gezet wordt. Dit is tevens waardoor de keukenkraan met sproeikop zwart zo populair is geworden in de hedendaagse keuken. Het is bij de meeste mensen wel bekend dat borden eigenlijk eerst even afgespoeld moeten worden voordat ze in de vaatwasser gezet worden. Dit om te voorkomen dat er teveel etensresten in de vaatwasser terecht komen en daardoor de vaatwasser sneller verstopt kan raken of zelfs kapot kan gaan. Het handige van de sproeikop is niet alleen de hoge druk, maar ook dat deze los in de hand genomen kan worden en direct gericht kan worden op de vuile vaat. Dit is namelijk niet mogelijk bij de ‘ouderwetse’ kranen zonder sproeikop en de sproeikop is dan ook vooral bij grotere vaat zoals schalen of een wok-pan enorm handig en voorkomt frustraties.

Hoe kun je een keukenkraan met sproeikop zwart installeren?

Hoewel wij nog steeds vooral chromen RVS kranen in de keuken zien, wordt het ook al steeds populairder om de kraan een andere kleur te geven dan het standaard chroom. Dit is natuurlijk om keukenkraan beter te laten passen bij de rest van de keukenonderdelen zoals het fornuis en de keukenkasten. De keukenkraan met sproeikop zwart heeft daardoor in populariteit flink gewonnen de afgelopen jaren. Door de op de kraan aangebrachte oxidehuid zal de keukenkraan met sproeikop zwart niet snel gaan roesten zolang deze goed wordt onderhouden en regelmatig schoongemaakt wordt. Enkel zodra de buitenlaag wordt aangetast is het namelijk mogelijk dat er uiteindelijk roest zal opbreken: maar meestal zie je dat enkel bij oude kranen die niet goed zijn onderhouden.

Het installeren van een keukenkraan met sproeikop zwart vergt niet heel veel meer dan het installeren van de ‘ouderwetse’ chromen kraan zonder een sproeikop. Alles bij elkaar zou de installatie niet langer dan 30 minuten moeten duren. Zodra je een keukenkraan met sproeikop zwart aankoopt zit er een handleiding bijgeleverd. Volg deze nauwkeurig en er zou niets mis moeten gaan. Wij hebben echter nog wel enkele tips om zeker te zijn dat er geen problemen kunnen ontstaan. Zo wil het nog wel eens vergeten worden om de hoofdkraan dicht te draaien: doe dit dus voor je begint omdat je anders ook moet dweilen. De installatie van de keukenkraan met sproeikop zwart is in principe uit te voeren met alleen een bahco-sleutel, maar wij raden toch aan om de 17 millimeter en de 19 millimeter steeksleutel te gebruiken: de bahco kan namelijk de ringen beschadigen als deze niet goed aansluit. Controleer altijd de meegeleverde rubberen ringen na de aankoop van de keukenkraan met sproeikop zwart voordat u deze installeert; deze ringen willen nog wel eens beschadigd zijn door transport waardoor er na installatie kleine lekkages kunnen ontstaan.