Keukenkraan met sproeikop rvs

 Tegenwoordig is het modern om iedere paar jaar het interieur te vernieuwen en met de laatste mode mee te gaan. En hoewel wij dit voornamelijk zien in de woonkamer, gebeurt het ook steeds vaker dat men de keuken om de paar jaren weer een nieuwe look geeft. In dit artikel willen we het graag over één specifiek onderdeel van de hedendaagse keuken hebben, namelijk de keukenkraan met sproeikop rvs. Waarom is de keukenkraan met sproeikop rvs zo handig en daarom zo populair? En hoe kun je zelf een keukenkraan met sproeikop rvs installeren?

Wat is RVS en waarom een keukenkraan met sproeikop rvs installeren?

De keukenkraan met sproeikop rvs wordt al veel langer gebruikt in de professionele afwaskeukens. Mocht je zelf ooit zelf in een restaurant gewerkt hebben dan heb je ongetwijfeld al ervaring met de sproeikoppen met hoge druk. De keukenkraan met sproeikop rvs is in de keuken vooral handig om even snel met hoge druk de vuile vaat af te spoelen voordat je het in de vaatwasser zet. De sproeikop is namelijk makkelijk in de hand te nemen en te richten, welk het ook makkelijker maakt om grotere schalen schoon te spoelen, dit in tegenstelling tot de normale ‘ouderwetse’ keukenkraan zonder de sproeikop. Daarbij is de sproeikop vooral gemaakt om hoge druk uit te oefenen, iets dat vaak bij een enkele keukenkraan ook nog wel eens wil ontbreken.

Hoe installeer je een keukenkraan met sproeikop rvs?

De keukenkraan met sproeikop rvs heeft doordat het gemaakt is van rvs wel de ‘klassieke’ uitstraling in uw keuken, maar dus wel met extra gemak. RVS staat voor RoestVrij Staal en wordt erg veel gebruikt in de keuken omdat het dus niet zo snel gaat roesten zodra het met water in aanraking komt. Laat de afkorting je echter niet misleiden; uiteindelijk kan een keukenkraan met sproeikop rvs wel degelijk gaan roesten als het niet juist wordt behandeld. Zodra de oxidehuid van het chroom van de keukenkraan met sproeikop rvs wordt aangetast is het namelijk mogelijk dat er uiteindelijk roest zal opbreken: maar meestal zie je dat enkel bij oude kranen die niet goed zijn onderhouden.

Het installeren van een keukenkraan met sproeikop rvs is eigenlijk niet heel anders dan het installeren van een ‘normale’ kraan en zou niet langer moeten duren dan 30 minuten. Bij de aankoop van de keukenkraan met sproeikop rvs zit standaard een handleiding meegeleverd en als u deze volgt kan er eigenlijk niet veel mis gaan. Wel zouden wij nog als tip mee willen geven dat u sowieso niet moet vergeten eerst de hoofdkraan dicht te draaien voordat u begint. Qua gereedschap kan u al goed uit de voeten met enkel een bahco sleutel, maar mocht u een 17 millimeter steeksleutel en een 19 millimeter steeksleutel hebben liggen dan heeft dat wel de voorkeur. Let er bovendien op dat u alles goed vast draait; maar nooit met zoveel krachtinspanning dat de kans bestaat dat u onderdelen beschadigd. Controleer altijd de meegeleverde rubberen ringen na de aankoop van de keukenkraan met sproeikop rvs voordat u deze installeert; soms wil het zijn dat deze door transport beschadigd zijn geraakt en hierdoor kunnen er na de installatie lekkages ontstaan.